40 ml ile to jest gramów. Jezeli ktos by mi udzielil takiej odpowiedzi byl bym wdzieczny Poniewaz zastanawiam sie ile wsypac odzywki do szklanki poniewaz nie mam miarki ze skala. Dziekuje za pomoc i pozndrawiam.
chce wiedzieć czy wiecie ile gramów to jeden dekagram ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????/ Ile jest dwa + dwa i ile jest sto tysięcy razy dziesięć tysięcy ??????????????????????/// ??????????????????? ???????????????????? ????????????? ????????????????????????????? ?????????????
wiem ze poruszany byl juz ten temat duzo razy ale mi jest potrzebna szybka odpowiedz, a nie umiem znalesc ile to jest, wiec prosze napiszcie mi ile to jest jedna lyzka stolowa gramow...z gory dziekuje
Zastanówmy się najpierw, dlaczego nie można zjeść śniadania... Czy wynika to z tego, że wstajesz bardzo późno i pędzisz szybko do pracy (lub szkoły) i nie masz przez to czasu, przygotować posiłku? Czy też być może nie masz rano zupełnie apetytu i sama myśl o tym, że musisz coś przełknąć, odrzuca cię… Rozpatrzmy zatem każdy z tych punktów. [...]
[...] chemotaktycznego monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 [...]
[...] Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce stołowej (17 g) - 17,2 kcal. Łatwo zatem zapamiętajmy - tyle gramów, ile keczupu zjesz, tyle dostarczysz kalorii. Nie jest to zatem jakaś zatrważająca wielkość, jeśli weźmiemy pod uwagę dawkę. Niestety keczup ma pewną "wadę", która wynika z [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Większość ludzi wierzy nadal, iż możliwa jest miejscowa redukcja tkanki tłuszczowej, czyli tylko z brzucha, z bioder, łydek, ramion czy z ud. Z pełną odpowiedzialnością powiem, iż jest to możliwe, jeśli do pracy zatrudnimy chirurga. Niestety, w świecie fitness często w błąd wprowadzają autorzy filmów w serwisie YouTube, bloggerzy oraz [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy? Aminokwasy rozgałęzione - BCAA Ze względu na charakterystyczną budowę (oraz silne działanie anaboliczne), inne [...]
[...] lokalnego środowiska mięśni (mleczany, jony wodoru), brak materiałów energetycznych (fosfokreatyna, ATP, glikogen mięśniowy) czy nawet zmęczenie nie tyle samych włókien, ile układu nerwowego, który zarządza mięśniami poprzez jednostki motoryczne. Wiemy, iż organizm sportowca jest ciągle wytrącany z równowagi. Stężenie wewnątrzkomórkowe [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] w niedawnym biuletynie Arnold's Pump Club opowiada o tym, jak koktajle proteinowe mogą zastępować posiłki i pomagać ludziom schudnąć. Uważa, że wiele osób błędnie oblicza, ile kalorii spożywa dziennie, a koktajle proteinowe mogą być idealnym rozwiązaniem tego problemu. „Uwielbiam przypominać, że nie ma magicznej pigułki ani proszku. Sekret [...]
[...] Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej kolosalne przedawkowywanie wcale nie musi służyć zdrowiu. W wielu [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
[...] niedobór). Dlatego powinno się suplementować kreatynę, nie tylko dla przyrostu masy, siły i wytrzymałości, ale nawet dla normalizacji stężenia w ustroju. Pozostaje pytanie, ile jej powinno być? Wyniki kalkulacji z badania żywienia brojlerów sugerują, że ∼ 2/3 zapotrzebowania (u osób nieaktywnych fizycznie) można zaspokoić z produkcji endogennej, [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie, zwiększając uczucie sytości po posiłku i zmniejszając skoki cukru. Co, jeśli nadal masz ochotę na słodkie? Przyjrzyj się temu, ile kalorii dziennie spożywasz i co nakładasz na talerz. Brak wystarczającej ilości kalorii lub nieodpowiednio zbilansowana dieta z produktami słabej jakości, mogą być [...]